Pályázatok

Az ÚSZT pályázataihoz is energetikai tanúsítvány szükséges

Az energiaárak elszabadulásának hatására – és persze az import energiahordozóktól való függés hatására - az energiaszektor központi helyzetbe került. Ennek köszönhetően az Új Széchenyi Tervben is kiemelt jelentőséget kapnak az energetikai fejlesztések, az épületenergetikai korszerűsítések, és a különböző megújuló energiát hasznosító technológiák. Az elmúlt években több ilyen jellegű pályázatot is kiírtak, elég nagy érdeklődés közepette, hiszen akár 40-50%-os, (vissza nem térítendő!) támogatási arányt is meg lehet szerezni. A következő években is várható további pályázatok kiírása, érdemes már előre készülni ezekre, mivel a rendelkezésre álló keret néha elég hamar kimerül, aki időben beadja pályázatát, az nagyobb eséllyel nyerhet is támogatást.

 

 

 A pályázati pénzek elnyerésének feltétele mindig az adott pályázatban kiírt feltételeknek való megfelelés. Ez a pályázat tartalmától függően lehet valamilyen épületszerkezeti elem korszerűsítése (hőszigetelés, ablakcsere), lehet a fűtés korszerűsítése, vagy valamilyen megújuló energia használata (napelem, napkollektor, hőszivattyú). A pályázatokon mindig be kell mutatni a tervezett mellett a meglévő állapotot is, és a tervezett energia megtakarítást. A kiírástól függően itt általában több kategóriányi javulás az elvárás, vagyis teljes körű, alapos felújításban kell gondolkodni.

Amit tehát mindenképpen érdemes megcsináltatni már az előkészületkor:

  • Az egész épület állapotának pontos felmérése (épületszerkezetek és gépészeti rendszerek vizsgálata), és az energetikai tanúsítvány elkészítése.
  • A meglévő állapot ismerete alapján a lehetséges korszerűsítési megoldások vizsgálata, és a korszerűsítésekkel elérhető energia-megtakarítás felmérése. Az egyes lehetőségek közötti választás, amiben segítséget jelenthet a megtérülési idő számítása (költséghatékony megoldások kiválasztása).

Ha szeretné megtudni milyen pályázaton érdemes elindulnia, kérjen ajánlatot itt.

Az alábbi helyen lehet utánanézni, milyen pályázatok vannak jelenleg:
http://www.energiakozpont.hu/

Posted in: Pályázatok